KredEx jagab väikeelamute suurremondiks kaks korda rohkem raha

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Rekonstrueerimistoetust on võimalik taotleda ka suvila või aiamaja energiatõhususe tõstmiseks.
Rekonstrueerimistoetust on võimalik taotleda ka suvila või aiamaja energiatõhususe tõstmiseks. Foto: Tairo Lutter

KredEx muutis oma väikeelamute rekonstrueerimistoetuse tingimusi ning nüüd saavad eramute omanikud taotleda hoonete terviklikuks kordategemiseks toetust väljaspool suuremaid asulaid kuni 50 protsenti tööde hinnast või maksimaalselt 50 000 eurot.

«Tänu valitsuse eraldatud lisavahenditele pakub KredEx väikeelamute rekonstrueerimistoetust varasemate aastatega võrreldes enam kui kaks korda suuremas mahus,» lausus KredExi juhatuse esimees Lehar Kütt. «Maksimaalne toetussumma on kasvanud eelmiste aastate 15 000 eurolt, sõltuvalt piirkonnast, 30-50 protsendini ehituse kogumaksumusest või maksimaalselt 30 000-50 000 euroni.»

Kokku on väikeelamute (sh ridaelamud, suvilad ja aiamajad) rekonstrueerimistoetuse tänavune maht üle 3,3 miljoni euro, millest kaks miljonit eurot eraldas valitsus lisaeelarvega.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnul sõltub toetuse suurus eelkõige tööde mahust ja eelarvest ning osaliselt ka hoone asukohast – Tallinnas ja Tartus on väikeelamu tervikliku rekonstrueerimise maksimumtoetus 30 protsenti või kuni 30 000 eurot; Harjumaa ja Tartumaa valdades kuni 40 protsenti või kuni 40 000 eurot ning mujal Eestis kuni 50 protsenti või kuni 50 000 eurot.

«Rekonstrueerimistoetust saab taotleda ka suvila või aiamaja energiatõhususe tõstmiseks ja üksikelamuks ümberehituseks – kuni 30 protsenti tööde maksumusest või maksimaalselt kuni 30 000 eurot elamu kohta,» lisas Reinsalu.

Võimalik on taotleda ka hoone osalise renoveerimise toetust kuni 30 protsenti või 20 000 eurot tööde maksumusest.

Tänavune väikeelamute rekonstrueerimistoetus laiendab ka meetmele kvalifitseeruvate hoonete ringi. Toetust saab taotleda enne 2000. aastat (varem 1993. a) kasutusse võetud üksikelamu, ridaelamu või kaksikelamu sektsiooni, kahe korteriga elamu või ridaelamu, samuti suvila või aiamaja rekonstrueerimiseks.

Abikõlblike tööde hulgas on maja soojustamine, küttesüsteemide uuendamine, taastuvenergiaallikaid kasutavate seadmete kasutuselevõtt ning muud tööd, mis aitavad kaasa hoone energiatarbe vähenemisele. Toetus laieneb ka energiatõhususe suurendamisele suunatud rekonstrueerimisprojekti maksumusele.

Positiivse taotluse esitanud elamu- või suvilaomanik peab rekonstrueerimise lõpule viima 12 kuu jooksul. Uuenenud tingimustel saab KredEx toetuse otsuseid teha 2020. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles