OHT KODUS ⟩ Mis põhjustab andurite valehäireid?

Anna Maria Naanuri
, suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Tuleohutusseadmete kasutajad langevad pidevate suitsu- ja vingugaasiandurite valehäirete küüsi. Korduvate valehäirete taga võivad olla mitmed majapidamises kasutusel olevad tegurid, millega tasub edaspididi hoolikam olla.

Suitsuanduri paigaldamine igasse eluruumi on Eestis kohustuslik olnud viimane kümnend, vingugaasiandur aga alates 2018. aastast ning seda ainult korstnaga ühendatud gaasiseadme olemasolu korral.

Valehäire käivitajaks võib olla nii veeaur kui ka kontrollpaneeli peale paistev päike.

«Üks on kindel, suitsu- ja vinguandurid ilma mõjuva põhjuseta häiret ei anna, mistõttu ei tasu seadme signaale kergekäeliselt kohe valehäireks tembeldada,» ütleb G4S Eesti kommunikatsioonijuht Reimo Raja. 

Valehäirete taga võib olla desinfitseerimisvahendite kasutamine

Valehäire suitsuanduris võib põhjustada tolm, veeaur või putukad. Valehäire vingugaasiseadmetes võib põhjustada rõhu all olev aerosool, näiteks juukselakk, sprei või deodorant.

Balti Tuleohutus OÜ kinnitusel on nad viimastel kuudel saanud samuti teateid vingu-, gaasi- kui ka suitsuandurite valehäirete kohta. 

«Diagnostikas oleme tuvastanud, et valehäired võivad olla põhjustatud desinfitseerimisvahendite liigse kasutamise tõttu andurite läheduses,» kinnitab Balti Tuleohutus OÜ tootejuht Gert Soosalu.

Kui andur hakkab vahetult peale desinfitseeriva vahendi kasutamist andma valehäiret, tuleks seade hetkeks deaktiveerida ning ruumid tuulutada. Häirete kordumisel oleks mõistlik viia andur tootja juurde diagnostikasse.

Kindlasti tuleks enda ohutuse tagamise seisukohalt meeles pidada, et tuleohutusseadet ei tohi puhastada desinfitseerimisvahendiga. See võib seadme muuta kasutuskõlbmatuks, paneb Soosalu koduomanikele südamele.

Häirete põhjuseks võib olla ka anduri vale asukoht, näiteks seadme paigaldamine pidevalt niiskesse keskkonda nagu vannituba ja köök. Näiteks seadme paigaldamisel kütmata ja niiskesse suvilasse tekib keskkonna mõjul ajapikku anduris kondens, põhjustades valehäireid.

Sagedaste valehäirete puhul tuleks esmalt:

  • muuta seadme asukohta;
  • kontrollida seadme kehtivust;
  • konsulteerida seadme müüja või maaletoojaga;
  • vajadusel vahetada seade uue vastu välja.

Esmapilgul valehäirena tunduv alarm võib hiljem päästa elu

Vingugaasianduri puhul võib valehäire mulje jätta ka ahjusiibri varajane sulgemine, lastes tuppa tervisele kahjulikus koguses vingugaasi, mille peale andur koheselt reageerib.

Häirete põhjuseks on Raja andmetel olnud ka naabritelt ventilatsiooni kaudu tulev vingugaas, mis on hooletu ahju kütmise tulemuseks. Samuti võib vingugaasianduri häiresignaali käivitada katkine vett soojendav gaasiboiler, mis paneb valvsa seadme häiret andma.

«Vingugaasianduri paigaldamisel vannituppa tuleb jälgida, et pakendil oleks niiskuskindluse tasemeks märgitud vähemalt IP 44,» rõhutab Raja.

Sarnase olukorra vältimiseks tuleks esmalt kontrollida gaasiboileri kasutuskõlblikkust ning paigaldada keskkonnale sobiv andur. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles