Notarite Koja statistika: kinnisvaratehingute arv kahanes pea veerandi võrra

Kodu.postimees.ee
Copy
Kinnisvaratehingute arv pööras kriisi ajal langusesse.
Kinnisvaratehingute arv pööras kriisi ajal langusesse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Notarite Koja maikuu statistika näitab võrreldes möödunud aastaga tugevat langust ametitoimingutes – peamiselt on selle taga kahanenud kinnisvaratehingute arv.

Kui 2019. aasta maikuus tegid Eesti notarid kokku 30 537 ametitoimingut, siis tänavu oli see number 20 798, langedes pea 32 protsenti. 

Kui möödunud aasta mais tõestasid notarid 6978 kinnisvaratehingut, siis eelmisel kuul tõestati vaid 5286 tehingut, tehingute koguarv langes seega pea 24 protsenti.

Vaatamata koroonapandeemiale kahanes ka pärimisega seotud toimingute hulk: testamente tõestati võrreldes möödunud aastaga pea 30 protsenti vähem, pärimismenetlusi algatati 10 protsenti vähem.

Võrreldes aastatagusega on kasvanud vaid abielude ja lahutuste arv – kui möödunud aasta maikuus sõlmiti 43 abielu siis tänavu kinnitasid notarid 59 abielu ning mulluse 35 lahutuse asemel tuli notaritel maikuus kinnitada 45 abielulahutust.

«Võrreldes aastatagusega on langus olnud kahtlemata märkimisväärne, kuid see on ka igati mõistetav, sest paljud inimesed on ebakindlate aegade tõttu lükanud kinnisvaraostu edasi. Positiivse külje pealt saame välja tuua selle, et uus kaugtõestamise teenus on tõestanud oma töökindlust ning ligi 7 protsenti kõigist maikuu toimingutest tehti just kaugtõestamise teel,» rääkis Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles