PANE KÕRVA TAHA ⟩ 7 soovitust, et kaitsta kodu varguse eest

Kodu.postimees.ee
Copy
Lukusta kõik uksed ja aknad ning signalisatsiooni olemasolul lülita see sisse.
Lukusta kõik uksed ja aknad ning signalisatsiooni olemasolul lülita see sisse. Foto: Shutterstock

Selleks, et enda kodu varguse eest kaitsta, tuleb hoida häid suhteid naabritega, hankida valvekaamera või panna kõrva taha mõni kasulik nõuanne Eesti Naabrivalvelt.

Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk tõdes, et nii mõnigi vargusjuhtum võiks olla olemata, kui pisut enam pöörataks tähelepanu sellele, kes elab kõrvalkorteris või -majas. 

Kõige kurvem ongi tihtipeale see, kui vargusjuhtum toimub tihtipeale naabrite «silme all» ning vaid seetõttu, et nad ei ole kursis sellega, kes piirkonnas elab või tegutseb.   

Mürk lisas, et ka naabrid ei pruugi alati kodus olla, seda eriti suuremate pühade ajal. Sellisel juhul aitab kodus toimuval silma peal hoida valvekaamera, mille paigaldamisel tuleb aga arvestada sellega, et paigaldatud kaamerad ei rikuks kellegi õigusi. Kui kaamera salvestab elaniku valduses olevat ala, siis on selline tegevus lubatud. Ühisalas tuleb kaamera paigaldamine kooskõlastada ülejäänud majaelanikega ning sellise salvestise avalikustamine on lubatud kooskõlastades selle kõigi osapooltega.  

Eesti Naabrivalve soovitused kodust lahkumisel: 

  • Varuvõtmete peitmine välisukse lähedale ei pruugi olla parim lahendus, sest see on esimene koht, kust ka vargad võiksid neid otsida.
  • Info kodust lahkumise kohta ei peaks jõudma võõraste inimesteni. Soovituslik on mitte jätta viiteid (nt sotsiaalmeedias) kodust lahkumise või reisimise kohta.
  • Kui võimalik ütle ära kõikidest regulaarsetest saadetistest (post) või palu naabritel tühjendada oma postkasti. 
  • Püüa jätta mulje, et ollakse kodus. Võimalusel muretse aegrežiimil töötavaid lüliteid, mis panevad ära olles tööle valgustid, raadio ja muud seadmed. 
  • Kardinad akna ees päeval on kindlaks märgiks, et omanikke pole kodus. Kui oled ära vaid õhtuks, siis tõmba kardinad ette. Pimedal ajal tulevad kasuks liikumise peale reageerivad valgustid. 
  • Lukusta kõik uksed ja aknad ning signalisatsiooni olemasolul lülita see sisse. 
  • Kodust lahkudes tasub väärtuslikud esemed panna akna vaateulatusest eemale, et need ei tekitaks uudishimulike pilkude ees kiusatust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles