Taaskasutavate ostukottide pahupool, millest enamasti ei räägita

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taaskasutatavad ostukotid koguvad iga aastaga ühe enam populaarsust. Kuid kas korduvkasutatav ostukott on tavalisest kilekotist keskkonnasõbralikum?

Ameerika Ühendriikide loodusvarade kaitsenõukogu andmetel kasutab keskmine Ameerika perekond aastas ligikaudu 1500 kilekotti. Töötlemisse suunatakse neist aga ainult murdosa ning lõviosa lõpetab prügimäel. Kuna kilekotid lagunevad looduses tuhandeid aastaid, on neist saanud suur keskkonnaprobleem. Just selle tõttu on korduvkasutatavad ostukotid üha populaarsemaks muutumas. 

Taaskasutatav ostukott tundub enamasti loodussõbraliku valikuna, kuid tegelikkuses on enamik neist keskkonnale sama kahjulikud või isegi kahjulikumad kui kilekotid. ÜRO keskkonnaprogrammi raportist selgub, et olenevalt koti materjalist võib nende tootmine ning töötlemine olla kordades kulukam ja saastavam kui kilekoti korral.

Ühe puuvillase ostukoti tootmise käigus eraldub atmosfääri sadu kordi rohkem kasvuhoonegaase kui ühe kilekoti tootmisel. Sellele faktile vaatamata tuleks kilekottide kasutamisest hoiduda. Kuid millist kotti kasutada? Kasutada tuleks just neid kotte, mis sul kodus parasjagu olemas on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles