Laua all aastakümneid tolmu kogunud vaas müüdi oksjonil peadpööritava hinna eest maha

Kodu.postimees.ee
Copy
Oksjonile läinud vaasi eest käidi välja viiekohaline summa.
Oksjonile läinud vaasi eest käidi välja viiekohaline summa. Foto: SWNS/SWNS/Scanpix

Londonis asuva maja tühjendusmüügi käigus leiti laua alt vana tolmune vaas, mis müüdi oksjonil viiekohalise summa eest maha.

Värvikireva vaasi avastas oksjonimaja Hansons Londoni abidirektor Chris Kirkham. Mees oli kutsutud tühjendusmüügile, et oma silmaga majas olev kraam üle vaadata. Ekspert märkas trepimademel oleva laua all tolmust vaasi ning tundis koheselt ära, et tegemist on 19. sajandi keraamika suurkuju Théodore Decki teosega. 

Vaas läks 27. juunil veebioksjonile. Kõigi osapoolte suureks üllatuseks müüdi vaas anonüümseks jäänud kogujale, kes maksis selle eest 10 000 naela, ehk ligikaudu 11 000 eurot. 

Tolmuse vaasi näol oli tegemist 19. sajandi keraamika suurkuju Théodore Decki teosega.
Tolmuse vaasi näol oli tegemist 19. sajandi keraamika suurkuju Théodore Decki teosega. Foto: SWNS/SWNS/Scanpix

Vaasi nüüdseks endise omaniku Paul Tothami sõnul ei olnud tal aimugi, et vaas nii väärtuslik on. «Ma oleksin olnud õnnelik, kui selle eest kasvõi 400 naela kätte saanud olek. Äärmiselt põnev oli vaadata, kuidas veebioksjonil üha kõrgemaid panuseid tehti,» räägib ta.

Hinnaline vaas kuulus Pauli vanaemale, kes eelmisel aastal siit ilmast lahkus ning jättis oma maise vara lastelastele. «Ta ei olnud kunstikoguja – ta oli muusikaõpetaja. Mul pole õrna aimugi, kust ta selle sai,» sõnab Paul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles