Tallinnas aedu vallutava lusitaania teeteo sülitab isegi siil suust välja (3)

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Lusitaania teeteod on niivõrd kibeda maitsega, et linnud või siilid proovivad neid vaid korra ja arvavad kiirelt söögikõlbmatuks.
Lusitaania teeteod on niivõrd kibeda maitsega, et linnud või siilid proovivad neid vaid korra ja arvavad kiirelt söögikõlbmatuks. Foto: Shutterstock

Lusitaania ehk Hispaania teeteod on meie aedu paljaks närimas. Alates 1960. aastatest on see liik inimtegevuse kaasabil kiiresti levinud paljudesse Euroopa riikidesse ning on tuntud massilise põllukultuuride kahjustajana. Ametlikult jõudis Hispaania teetigu Eestisse 2008. aastal.

Hispaania teeteo elupaikadeks on valdavalt aiad, pargid, haljasalad. Mujal Euroopas ka teravilja- ja köögiviljapõllud. Invasiivne võõrliik võib elada ka kasvuhoonetes. Teod on aktiivsed hämarikus ja öösiti ning seda eeskätt vihmase või niiske ilmaga.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialisti Uudo Timmi sõnul sööb Hispaania teetigu meelsasti mahlakaid köögivilju ja lilli ning seetõttu on nad aiapidajatele suureks nuhtluseks, hävitades aeda istutatud kultuure. Lisaks söövad nad seeni, aga ka surnud tigusid, sealhulgas liigikaaslasi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles