IKEA sisekujundaja annab nõu: 5 nutikat ideed, mille abil panipaika uuendada

Kodu.postimees.ee
Copy
­­­­Riiulid, mis ei ole sügavad, hoiavad põrandapinda kokku.
­­­­Riiulid, mis ei ole sügavad, hoiavad põrandapinda kokku. Foto: Ikea

IKEA Eestis läbiviidud uuringust selgus, et rohkem kui pool Eesti vastajatest ei ole oma koduga rahul. Peaaegu iga viiendat vastajat häiris, et tal on kodus liiga palju asju ja sama arv inimesi kurtis vähese ruumi või segaduse üle.

Sisekujundaja sõnul saab isegi kõige väiksemat panipaika korrastada ja kodus veel ühe funktsionaalse ruumina kasutada. Siin on viis ideed, kuidas panipaigale uus ilme anda.

1. Asjade või toiduvarude panipaik

Isegi kui ruumi on vähe, võiks lisaruumi igasse seina paigaldada seinariiulid, mis ulatuvad maast laeni. ­­­­Riiulid, mis ei ole sügavad, hoiavad põrandapinda kokku ja nendelt on konserve või toidupurke kergem haarata. Lae all olevad riiulid sobivad suurepäraselt asjade jaoks, mida sa tihti ei kasuta, näiteks jõulukaunistused. Võiks mõelda ka treppredeli soetamise peale, et esemeid kergemini kätte saada. Kui sa redelit ei kasuta, saad selle hõlpsalt seinale riputada. 

Igal asjal olgu oma koht.
Igal asjal olgu oma koht. Foto: Ikea

«Organiseerimise põhireegel on lihtne: kõikidel asjadel peab olema kindel koht, neid peab olema lihtne välja võtta ja tagasi panna. Hea mõte on asju funktsiooni järgi sorteerida ning väiksemaid asju kastides hoida. Kui kastid on läbipaistvad, näed kergesti, mis nende sees on. Tavaliste kastidega võib kasutada ka silte. Ruumi kokkuhoidmiseks peaks riiulitel olevad kastid üksteise peale laduma,» ütles IKEA sisekujundaja Darius Rimkus. 

Samuti on ka teisi kasulikke korrastamise abivahendeid, näiteks kapid, konksud, tarvikute reeling ja uksenagid.

2. Garderoob-tuba

Täienda oma lisaruumi ning su unistus garderoob-toast võib täide minna. See on eriti kasulik lahendus siis, kui kodu on väike ja suurte riidekappide jaoks pole piisavalt ruumi.

Miks mitte luua garderoobsein?
Miks mitte luua garderoobsein? Foto: Ikea

«Erinevad riidepuutorud aitavad luua mitmetasandilise riidestange, seinale paigaldatud jalatsikappides on hea oma lemmikjalanõusid hoida, lae alla paigutatud riiulitel või nagides võib hoida reisikohvreid, mütse, talve- ja suveriideid või teisi asju, mida sa kasutad harva. Ruumis võivad olla erinevad seinad nii meesterahvale kui naisterahvale,» sõnas Rimkus.

3. Pesuruum

Veetorude paigaldamine panipaika ei ole keeruline ning pesumasina, riiuli, pesukuivatusresti ja mõne pesukorvi abil ongi su pesuruum valmis. Riiulitel on hea puhastusvahendeid käepärast hoida ning triikimislaud ja triikraua hoidja mahuvad peaaegu kõikjale.

4. Tööruum

Panipaik sobib imetabaselt ka pesuruumiks.
Panipaik sobib imetabaselt ka pesuruumiks. Foto: Ikea

«Oleks hea, kui panipaika mahuks ära terve laud, aga kui on väga vähe ruumi, vali kompaktsemad ja mitmekülgsemad lahendused, nagu seinale paigaldatav klapplaud ja hoiusüsteem,» ütles Rimkus.

5. Hobinurk

Mõnikord vajame aega iseendale, et teha seda, mis meile meeldib. Kui sul on endale sellist ruumi vaja, aga seda ei ole, täienda ja uuenda hoopis oma panipaika. «Panipaika saab kasutada toana, kus videomänge mängida, seemneid idanema panna või matka- ja jalgrattavarustust hoida, ilma et sul perega segaduse pärast konflikte tekiks,» ütles IKEA sisekujundaja naeratades.

Hoiukarbid loovad korda ja parandavad toa üldmuljet.
Hoiukarbid loovad korda ja parandavad toa üldmuljet. Foto: Ikea

Stressivabad muudatused: kust alustada?

Rimkuse sõnul tuleb kõigepealt seada kindel eesmärk – mida tahad panipaigas teha või seal hoida. Tema sõnul annab korrastamiseks ja puhastamiseks energiat ja inspiratsiooni selge visioon sellest, mida täpselt tahad. Nii näed ka vajalikke lahendusi.

«Kõige parem on valida korrastamiseks kindel aeg, näiteks näpata paar päeva puhkusest või leppida mõne nädalavahetusega. Võid jagada kogu uuendusprotsessi erinevateks etappideks ja korrastada samm-sammu haaval. Enne seda soovitan siiski ülesanded tähtsuse järjekorda seada, nii väldid ebavajalikku stressi ja korralagedust,» soovitas Rimkus.

Kui oled oma vanad esemed üle vaadanud ja mõned neist äkki isegi ära visanud, annetanud, maha müünud või asendanud, saad hakata panipaiga seinu värvima. Heledat värvi seinad muudavad toa kohe avaramaks, valgemaks ja hubasemaks.

«Rääkides valgustusest, siis on igas toas õdusam aega veeta, kui seal on piisavalt valgust. Ainuüksi ühest laelambist ei piisa, seega ma soovitan muretseda veel paar funktsionaalset lampi. Näiteks on hea lahendus klambriga kohtvalgusti, mille paigaldamiseks ei pea elektrikut kohale kutsuma,» ütles sisekujundusspetsialist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles