Pilt selgeks: kas idanenud kartulit tohib ikka süüa?

Pilt on illustreeriv.

FOTO: Shutterstock

Ilmselt on kõik meist idanema hakanud kartulitega kokku puutunud. Kuskilt on ka ilmselt kõrva jäänud, et selliseid mugulaid süüa ei tohi. Kuid miks – äkki ikka kõlbavad hamba alla?

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Idanema hakanud kartulite puhul tuleb käituda nii nagu iga teise puu- või köögiviljaga – kui on kahtlus, siis ära söö. Kartuliidu on märk sellest, et mugulas on kõrge mürkide sisaldus, mis võib inimese tervisele tõsist ohtu kujutada, kirjutab rd.com

Kõigis kartulites leidub kahte sorti mürke, milleks on solaniin ja kakoniin. Need mürgid esinevad ka värsketes mugulates, kuid nende kontsentratsioon on niivõrd madal, et inimesele see ohtu ei kujuta. Aja möödudes aga mürkide kontsentratsioon tõuseb.