Riik käivitab korterelamute tehaselise renoveerimise pilootprojekti

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
MKM ja KredEx töötavad välja toetuse, mille abil plaanitakse korda teha umbes 20 tüüpprojekti järgi ehitatud kuni viiekorruselist korterelamut.
MKM ja KredEx töötavad välja toetuse, mille abil plaanitakse korda teha umbes 20 tüüpprojekti järgi ehitatud kuni viiekorruselist korterelamut. Foto: MEELIS LOKK/PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning KredEx valmistavad ette pilootprojekti, mis kiirendab korterelamute rekonstrueerimist ja vähendab hinda - peagi saab riigi toel korda teha tüüpprojektiga ehitatud korterelamuid, kasutades selleks tehases eeltoodetud elemente.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas lausus, et Eestis on palju korterelamuid, mis on ehitatud nõukogude ajal elamuehituskombinaatides tüüpprojektidega. «Paljud neist vajavad rekonstrueerimist ja kuna need on sarnaselt valmistatud, on mõistlik neid ka sarnaselt renoveerida tehases valmistatud soojustuselementidega,» ütles minister.

MKM ja KredEx töötavad välja toetuse, mille abil plaanitakse korda teha umbes 20 tüüpprojekti järgi ehitatud kuni viiekorruselist korterelamut. Neile toodetakse tehases katuse- ja välisseinaelemendid, mis sisaldavad juba soojustust, aknaid ja ventilatsioonisüsteemi, mistõttu tuleb ehitusobjektil teha vaid elementidega seotud viimistlus- ja paigaldustööd ning vajadusel majasisesed renoveerimistööd.

«Suurem kiirus ei tule kvaliteedi arvelt, vaid võidame aega tänu automatiseerimisele,» märkis Aas. «See on oluline, sest renoveerimistöid tehakse ikka tavaliselt siis, kui ka elanikud majas sees elavad, aga nii on võimalik nende elu võimalikult vähe häirida. Hinnanguliselt peaks ühe elamu juures kestma elementide paigaldamisega seotud tööd vaid kuni kuu aega,» lisas ta.

Toetuse taotlusvoor on suunatud korteriühistutele, mis asuvad enne 1993. aastat tüüpprojektiga ehitatud kuni viiekorruselises kortermajas. Maja peab olema ehitatud Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe, Annelinna või «hruštšovka» tüüpprojekti järgi.

Toetus eraldatakse voorupõhises taotlusvoorus, kus taotlejate paremusjärjestus moodustub eelkõige energiakasutuse alusel. Toetusmäära suuruseks on 50 protsenti tööde hinnast. 

Riiklik pikaajaline rekonstrueerimisstrateegia on seadnud eesmärgi, et aastaks 2050 tuleks Eestis korda teha 14 000 korterelamut. Pilootprojekt käivitub sügisel, KredEx teavitab taotlusvooru avamisest eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles