AJALOOLINE PAKKUMINE ⟩ Võimsa minevikuga Uderna koolimaja pinke on nühkinud nii Friedebert Tuglas, Konrad Mägi kui ka Jaan Kärner

Kodu.postimees.ee
Copy
Uderna koolimaja.
Uderna koolimaja. Foto: KV.EE

Tartumaal Elva linna külje all asub 1901. aastal ehitatud puumaja, kus tegutses 72 aastat Uderna kool. Ajahambast puretud endises koolimajas on õppinud mitmed tuntud inimesed nagu näiteks Friedebert Tuglas, Konrad Mägi ja Jaan Kärner.

Kooli pole Uderna külas olnud juba aastaid. Õpilased käivad tänasel päeval haridust omandamas hoopis Elva linna koolis. Peale kooli sulgemist tegutses uhkes puitmajas aastaid muuseum, kuid ka see on nüüdseks oma pillid kokku pakkinud ning maja on õnnetult lagunema jäetud. 

Uderna koolimaja.
Uderna koolimaja. Foto: KV.EE

Kaitse all olevat ehitist ümbritseb tiikidega täis tikitud park, mis aastast aastasse üha metsikumaks muutub. Tähelepanelikumad jalutajad võivad pargist ka koolimaja kuulsaimate poegade skulptuure leida. 

Koolimaja ümbritseb park.
Koolimaja ümbritseb park. Foto: KV.EE

Nüüd on aga kõigil väga hea võimalus Uderna koolimajale taas elu sisse puhuda. Praegune omanik on alustanud maja renoveerimisega vastavalt võimalustele ja võimekusele ning isegi muinsuskaitseamet toetab osaliselt renoveerimistöid.

Uderna koolimaja.
Uderna koolimaja. Foto: KV.EE

Hoone ise on rahuldavas seisukorras. Rekonstrueerimise korral on võimalik hoonest luua endale suur elumaja, külalistemaja või hoopis miskit muud. Ruutmeetreid on majas kokku 572,2 ning kinnistu kogupindala on 850 000 ruutmeetrit. 

Uderna koolimaja.
Uderna koolimaja. Foto: KV.EE

Uuel omanikul tuleb ajaloolise koolimaja eest välja käia 170 000 eurot. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Copy
Tagasi üles