Linnakorteri trende kujundavad uued elustiilivalikud

Copy
Foto: Andrés Gallardo Albajar

Mida väärtustavad kesklinna piirkonda kinnisvara ostvad inimesed ja millised on viimased linnakodu sisustustrendid? Nõu annavad oma ala eksperdid Metro Capitali juht Ain Kivisaar ja sisekujundaja Anita Karma.

Urbanistlik linnakorter on ühelt poolt ajatu ja kindel valik ning paljude esimene eelistus eelkõige oma hea asukoha ja infrastruktuuri tõttu. Teisalt on linnasüdames asuv hästi planeeritud elupind ajas kohanduv inimeste muutuvate elustiilivalikutega.

Pikaajalise kogemusega kinnisvaraarendaja Metro Capitali juhi Ain Kivisaare sõnul on tänane koduostja teadlik, oskab küsida kvaliteeti ning loob kinnisvaraturul uusi trende.

«Linnakorteri ostja hindab mugavust ja praktilisi lahendusi, mis ta elu lihtsamaks muudavad. Ta väärtustab seda, et saab keskenduda olulisele ega pea pead vaevama korduvate igapäevategevustega, mis niigi aktiivse elukorralduse puhul aega nõuaksid,» ütleb ta. 

Foto: Andrés Gallardo Albajar 

Omaniku nägu ja nutikate lisadega kodu

«Oleme harjunud kasutama erinevaid e-tooteid ja -teenuseid ning ka koduses majapidamises liigub suund sinnapoole. Kui tellid e-poest koju toitu, siis on loomulik, et saad nutiseadmest ka muuta tubade temperatuuri, jahutust ja ventilatsiooni. See on ühtaegu nii praktiline kui aitab ka raha säästa, kuna saad neid reguleerida vastavalt vajadusele. Nutikodulahendused koguvad populaarsust ja nende järele küsitakse aina rohkem,» selgitab arendaja tänase koduostja ootusi. 

Olulisi trende luuakse ka jätkusuutlikumate liikumis- ja tarbimisharjumustega. Üha rohkem liigutakse jalgsi, ühissõiduki või kaherattalisega. Seega hinnatakse ka kodu puhul, et seal oleks võimalus näiteks jalgratast turvaliselt hoiustada või parkida. «Ka eelistab täna hulk inimesi loodussõbralikumaid sõidukeid. Nii lisanduvad parkimiskohtade kõrvale järk-järgult ka elektriautode laadimispunktid.» Ta rõhutab, et läbimõeldud ja inimeste ootustele vastavate uusarenduste puhul mängib rolli tugev koostöö arendaja, arhitekti ja sisekujundajate vahel – selleks, et sünniksid kodud, mille väärtus püsib läbi aastate. 

Luksuslik ja detailideni läbimõeldud funktsionaalne lahendus

Sisekujundaja Anita Karma nõustub, et mugavuse märksõna kandub linnakodu puhul ka interjööri. «Oluline on funktsionaalne ja maitsekas lahendus. Linnakorteri omaniku jaoks on fookus alati mugavusel ja sisustuse kvaliteedil ning olulisel kohal on ka luksuslikud detailid, mis annavad korterile teatud karakteri ja loovad õdusa atmosfääri,» selgitab ta. Lisaks võiks ruumide interjöör jälgida üldist miljööd ja maja arhitektuurset lahendust.

Anita Karma värskema loomingu hulka kuulub hiljuti koostöös Treimann Mööbel & Disainiga valminud näidiskorter Uue Maailma asumis silmapaistvas ja modernses Toom-Kuninga 15 arenduses. Just selle töö näitel tutvustab sisekujundaja tänaseid urbanistliku kodu sisustustrende.

Kuna neljast erineva iseloomuga majast koosnev Toom-Kuninga 15 on arhitektuurilt julgem ja mängulisem, rõhudes teatud mõttes kergele edevusele, kandub see sisekujundaja sõnul ka interjööri. «Väärikas kalasabamustriga tammeparkett, heledad seinad, musta viimistlusega valguslülitid ja ukselingid andsid sisendi, milline lõpptulemus olla võiks. Peamiseks värvitooniks saigi must, mida võib leida detailide ja mööbli näol igas ruumis. Lisaks on interjööris marmori efektiga köögi töötasapind, mis harmoneerub matt-tumesiniste kapiustega ja moodustab ajatu soliidse terviku. Magamistoas on aktsentvärviks elegantne punane voodi ja luksuslikku õhkkonda soosivad kangamustrid.» 

Valgusmäng peeglite ja klaasiga

Olenemata korteri suurusest, on Anita Karma sõnul alati üks peamisi eesmärke säilitada avarus. «Nii võiks linnakorteri sisustamisel lisaks funktsionaalsele mööblipaigutusele panustada klaas- ja peegelpindadele, mis annavad suurepäraselt edasi päevavalgust ja lisavad ruumidesse õhulisust, mõjudes vägagi dekoratiivselt,» selgitab ta.

Uus ja armastatud trend – must minimalistlik profiil

Värske sisustustuulena on Anita Karma hinnangul Eesti kodudes võidukäiku tegemas musta minimalistliku alumiiniumprofiiliga garderoobiuksed. See trend on paljudele tuntud Põhjamaadest ja on nüüd ka siia jõudnud. «Peegelustele saab lisada kitsa alumiiniumprofiili, mis muudab garderoobi igati stiilseks ja samas säilib ka peegli praktiline väärtus,» kirjeldab ta. 

Minimalistlik must alumiiniumprofiil muudab garderoobikapi stiilseks, aga säilitab praktilise peegelpinna.
Minimalistlik must alumiiniumprofiil muudab garderoobikapi stiilseks, aga säilitab praktilise peegelpinna. Foto: Laura Nestor

Julgema lahendusena soovitab sisekujundaja tuua magamistuppa toonitud klaasidega garderoobikapi, mida ta ka Toom-Kuninga 15 maja näidiskorteris kasutas. «Trendikal ja kaasaegsel inimesel on nii palju ilusaid riideid-kingi, mida ei pea tegelikult kappi peitma. Maitsekad esemed garderoobis muutuvad interjööri osaks. Võimalik, et see sobib pigem veidi pedantlikule inimesele, ent kerge loominguline segadus tegelikult asja üldse ei riku,» nendib Anita Karma. 

Trendikaid riideid-kingi ei pea kapiuste taha peitma. Toonitud klaasidega garderoobikapp muudab need interjööri osaks.
Trendikaid riideid-kingi ei pea kapiuste taha peitma. Toonitud klaasidega garderoobikapp muudab need interjööri osaks. Foto: Laura Nestor

Kodu süda loob üldmulje

Sisekujundaja sõnul tasub kindlasti suurt tähelepanu pöörata elutoale ja köögile, mis tihti ühendatud ruumina moodustavad kodu südame. «Siin on kindlasti hästi oluline õige mööbli paigutus ja värvilahendus. Funktsionaalse paigutuse ja omavahel tasakaalus olevate värvide abil hakkab ruum elama ja mõjub harmooniliselt,» selgitab ta. Olenevalt elanike elustiilist mahutab hea planeering suurema söögilaua, mis lubab lisaks perele ka sõpruskondi võõrustada. «Kui iga päev kodus ei kokka, siis ei peagi olema köök meeletult suur, aga seevastu läbimõeldud pindade paigutusega.» 

Läbimõeldud planeering mahutab kööki söögilaua, mille taga on mõnus pere või sõpradega ühiselt aega veeta.
Läbimõeldud planeering mahutab kööki söögilaua, mille taga on mõnus pere või sõpradega ühiselt aega veeta. Foto: Laura Nestor

Rõhk detailidel, liigse visuaalse mürata

Kindlasti soovitab Anita Karma paigutada ruumi mõne kunstiteose, mis pakub silmailu ja loob meeleolu. Kunst soosib mõttemustreid ja tekitab vaatajates diskussiooni. Olulisel kohal on kvaliteetsed valgustid, mis mõjutavad üldist atmosfääri ja omavad rolli ka interjööri dekoratiivsel osal.

«Julgustan kasutama karakteriga mööblidetaile, valgusteid ja aksessuaare, ent liiga hoogu ei tasu siiski minna. Liiga palju intensiivseid mustreid-värve ja erinevaid stiile võivad muuta ruumi raskeks ja väsitavaks. Oluline on alustuseks luua n-ö stiilipuhas alus, millele saab lisada erinevaid nüansse, mis panevadki  i-le täpi,» kinnitab ta. «Loo omale selline kodu, mis kõnetab ja tekitab sooja tunde. Kui vajad tuge kontseptsiooni ja planeeringu loomisel, siis sisearhitektid on alati abiks,» innustab Anita Karma.

Kogu inspiratsiooni Anita Karma sisustatud Toom-Kuninga 15 näidiskorterist ja tutvu veel vabade korterite ja eripakkumistega siin.

Copy
Tagasi üles