T, 27.10.2020

Eestlane on keskmisest suurem toiduraiskaja: suur osa toidust rikneb vale säilitamise ja hoiustamise tõttu

Pilt on illustreeriv.

FOTO: Pexels / CC0 Licence

Tänavu 29. septembril tähistatakse esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva. Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) kui programmi «Väärtustades toitu» eestvedaja kutsub kodumajapidamisi üles toidu hoiustamise ja säilitamise tingimusi üle vaatama.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

«Väga suur hulk toitu lendab kodudes prügikasti just seetõttu, et seda säilitatakse valesti. Kilekotti hallitama jäetud leivad-saiad, külmkapi tagumisele riiulile  või sügavkülma «unustatud» toiduained, valedes tingimustes säilitamise tõttu riknevad puuviljad-juurikad, kõik see on kahjuks kodumajapidamiste argipäev,» tunneb EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla muret.

Eesti on statistika kohaselt Euroopa keskmisest oluliselt suurem toiduraiskaja. Siin läheb kaotsi koguni 265 kilo toitu ühe inimese kohta aastas. Keskkonnaministeeriumi uuringust selgus, et Eesti elanikud viskavad aastas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu. Seejuures on kõige suurem potentsiaal toidu äraviskamise vähendamiseks just kodumajapidamistes.