KredEx avab 1. novembril tehaselise rekonstrueerimise toetuse taotlusvooru

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Igale tüüpprojektile eraldatakse konkreetne eelarve.
Igale tüüpprojektile eraldatakse konkreetne eelarve. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Alates 1. novembrist on tüüpprojektide järgi ehitatud vanade kortermajade ühistutel võimalik taotleda toetust, et teha maja korda tehases toodetud soojustuselementidega. Uut viisi rekonstrueerimisel saab toetust 50 protsenti tööde kogumaksumusest või kuni 1 miljon eurot korterelamu kohta. Taotlusi võetakse vastu 1. veebruarini.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnul on see ühistute jaoks ainulaadne võimalus panustada innovatsiooni ja saada seejuures energiatõhus ning hea sisekliimaga kodumaja. 

«Kuna tegemist on Eestis korterelamute rekonstrueerimisel uue meetodiga, siis valib KredEx toetust saavatele ühistutele projekteerija ning ehitaja avaliku konkursi teel. Loodetavasti annab see ühistutele suurema julguse ja kindluse üheskoos riigiga innovatsiooni panustada ning saada seeläbi majad korda,» sõnas Reinsalu.

«Meetme eelis on eelkõige aja sääst – katuse ja fassaadi soojustuselemendid toodetakse tehases ning kohapeal toimub vaid nende paigaldus maja seintele ja katusele,» lisas ta.

Toetust saavad järgmiste tüüpprojektide järgi ehitatud korterelamud kogu Eestis: 1-317, 1-464, 111-121 ja 111-133. Sellised majad on näiteks Lasnamäe, Õismäel, Mustamäel, Tartu Annelinnas, Ida-Virumaal.

Toetuse eelarve on ligikaudu 12 miljonit eurot. Toetust saab 50 protsenti või kuni miljon eurot korterelamu kohta. Tööd tuleb lõpetada kahe aasta jooksul. Vajalik on tööde tulemusel saavutada vähemalt C-energiaklass. Oluline on, et kastutakse tehases valmistatud välisseina ja katuse elemente ning hoone juures toimub vaid nende paigaldamine.

Igale tüüpprojektile eraldatakse konkreetne eelarve, mille kinnitamisel võetakse muuhulgas arvesse tüüpmajade rekonstrueerimise eelduslikku maksumust, eelarve kinnitatakse enne vooru algust. Taotluse esitanud majad jaotatakse tüüpprojektide järgi rühmadesse ning iga rühma sees tekib paremusjärjestus vastavalt energiakasutusele suuremast energiakasutusest väiksemani. Selle alusel tekib pingerida, mille alusel määratakse, kes saab toetuse.

Lisainfot leiab KredExi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles