PILDID ⟩ Endisest tselluloosivabrikust pealinna tõmbekeskuseks: vaata, kuidas Fahle piirkond 3 aastaga muutunud on

Kodu.postimees.ee
Copy
Fahle Pargi kiviseina ideekonkurss on selleks korraks läbi.
Fahle Pargi kiviseina ideekonkurss on selleks korraks läbi. Foto: Fausto Capital

Kõigest kolme aastaga on endise tselluloosivabriku ala Tallinna kesklinnas Tartu maanteel teinud läbi totaalse muutumise. 

Alale kerkiva Fahle Pargi ärilinnaku uue hingamise väljapaistvamaks näiteks on kahtlemata Postimees Grupi meediamaja, mis nomineeriti tänavu Muinsuskaitseameti aastapreemiale kategoorias «Uusehitis ajaloolises keskkonnas». Lisaks esitati Fahle Park ka Tallinna ettevõtlusauhinnale kategoorias «Arendusprojekt 2020».

Fahle Pargi kiiret arengut tunnustab nii Muinsuskaitseamet kui Tallinna linn.
Fahle Pargi kiiret arengut tunnustab nii Muinsuskaitseamet kui Tallinna linn. Foto: Fausto Capital

«Meil on äärmiselt hea meel, et Fahle Pargi kiiret arengut on märgatud, oleme selle eest nii Muinsuskaitseametile kui ka Tallinna linnale väga tänulikud. Meie sooviks on kasutades ära unikaalsete paekivihoonete võimalusi, mida Eesti juugendarhitektuuri suurkuju  Jacques Rosenbaumi looming pakub luua inspireeriv töökeskkond ärilinnakus töötavatele inimestele, aga ka kujundada Fahle Pargist kesklinna oluline maamärk, kus linlased ja Tallinna külalised saaks aega veeta,» rääkis Fahle Pargi rajaja Fausto Capitali juhatuse liige Sven Mihailov.

Erakordne meediamaja

Kõige tähelepanuväärsem Fahle Pargi uusehitis on Postimees Grupi meediamaja. „See arhitektuur ja interjöör jõuab telepildi ja ajalehe fotode kaudu iga päev meie kodudesse. «Postimees kannab laiemaid väärtusi ja nii algab ka uus hoone suurest avalikust linnaväljakust Lastekodu tänava suunal, mis on avatud lõnapäikesele ja mille lisaks suurepärasele linna ja merevaatele muudab meeldejäävaks KINO maastikuarhitektide justkui sillutiskividest läbi murdev haljastus,» tutvustas hoonet arhitekt Margit Aule.

Postimehe Grupi Meediamaja Fahle Pargis.
Postimehe Grupi Meediamaja Fahle Pargis. Foto: Sander Ilvest

«Uus meediamaja hõljub konsoolselt väljaku kohal, jättes juugendmälestise tulijale nähtavaks. Kasutades ära paeklindil asumist, mõjub hoone kõrgena ja selle ruumidest on suurepärased vaated Tallinna vanalinnale ja merele. Siseruum on avatud ja voolav, tammespoonpinnad ja palju rohelisi taimi loovad koduse interjööri,» rääkis Aule.

Eesti esimene katusega sisetänav

Ärilinnakusse on juba kolinud Töötukassa karjäärikeskus ning lisaks Postimees Grupile ka mitmed teised suurettevõtted. «Tööstusmälestisse loodud kontor on unikaalne: kõrged laed, paksud robustsed kiviseinad, põnevad industriaalsed terasdetailid, millele oleme lisanud kõrvale läbipaistvad klaaspinnad ja ruumisoojust loovad tekstiilpinnad,» rääkis arhitekt Margit Aule. 

Galeriitänaval käivad viimased ettevalmistused.
Galeriitänaval käivad viimased ettevalmistused. Foto: Fausto Capital

Lõpusirgel on ka Eesti esimese katusega sisetänava ehitus – valmib Fahle Pargi galeriitänav. Selle konstruktsiooniks on 70 tonni terast ja 1000 ruutmeetrit klaasi ning sisetänava haljastusse kuulub Kino maastikuarhitektide projekti kohaselt suur valik õis- ja lehtdekoratiivseid subtroopilisi taimi. Sissepääs on nii tänavalt kui ka sisekvartalist.

«Tekib aastaringselt kasutatav linnatänav, kus mõnusalt aega veeta. Niisugune tänav on Tallinnas unikaalne ja selle inspiratsiooniks on olnud ajaloolised Euroopa linnasüdamed,» rääkis arhitekt Margit Aule.

Fahle park täna.
Fahle park täna. Foto: Fausto Capital
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles