TEEME SELGEKS ⟩ Kas kinnisvara kinkimine ja vahetamine on Eestis popp ning palju seda tehakse?

Kodu.postimees.ee
Copy
PIlt on illustreeriv.
PIlt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvaraturul räägitakse tavaliselt ostu-müügi tehingutest, kuid on veel paar tehinguliiki, millest harva kuuleb – need on kinkimine ja vahetus.

«Möödunud aastal moodustas kinkimine maa-ameti andmeil kinnisvaratehingute koguarvust ligi 13 protsenti, mis on üsna suur osakaal. Tänavused numbrid jäävad esialgsetel andmetel samasse suurusjärku,» kommenteeris City24.ee juhataja Karin Noppel-Kokerov.

«Kinkeleping kinnisasja võõrandamiseks võib tunduda ilusa ja lihtsa žestina, kuid sellega kaasnevad vastavalt võlaõigusseadusele oma nüansid, kuni selleni, et kinkija võib lepingust taganeda. Soovitan selle osa kindlasti enne notari juurde minekut pooltel endale selgeks teha,» soovitas Noppel-Kokerov. «Tasub ka silmas pidada, et kingiks saadud kinnisasja võõrandamisel tuleb tasuda tulumaksu.»

Korterite vahetus oli Eestis väga populaarne nõukogude perioodil, kui reaalne kinnisvaraturg puudus. «Praegusel ajal toimub keskeltläbi 400–600 kinnisasja vahetustehingut aastas, mis moodustab kinnisvaratehingute üldarvust kõigest ligi ühe protsendi,» ütles Noppel-Kokerov.

«Tänasel päeval võib koduomanik oma vahetussooviga kaua oodata, enne kui midagi sobivat turul tekib. Tavaliselt on kiirem viis elamispind väiksema või suurema vastu vahetada või selle asukohta muuta ikkagi ostu-müügi tehingute kaudu,» ütles Kokerov.

Tema sõnul on vahetusteenuse järele nõudlus nii väike, et kinnisvaraportaalidel puudub selleks eraldi toode. Vahetusvõimalusest teavitatakse tavaliselt vaid kinnisvarakuulutuse üldinfo juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles