EKSPERT SELGITAB ⟩ Miks on lehepuhuritest saanud elanike vaenlased

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Sügiseti on muutunud normiks, et tigedad majaelanikud lubavad tänavatel töötavad lehepuhurid puruks peksta ja lisaks sõimatakse läbi ka puhuri operaator. Miks see nii on ja millist kasu puhurid annavad, selgitab Pindi kinnisvarahalduse heakorra ärisuuna juht Andrus Limbach.

Lehepuhurid teevad tõesti müra. Iga sisepõlemismootor, olgu selleks niiduk või naabripoisi võrr, pole samuti hääletud. Kui naabripoisi motohuvist proovitakse aru saada ja ka muru niitmise vajalikkuse osas pole tavaliselt vastuväiteid, siis lehepuhurite kasutamise osas on.

Tundlikumad inimesed toovad välja ka reostuse küsimuse, aga sellel pole isegi mõtet pikemalt peatuda, sest iga käivitatud auto saastab keskkonda, rääkimata pidevalt üle peade lendavatest lennukitest või üle lahe seilavatest laevadest.

Miks on siis ikkagi lehepuhuritest saanud elanike vaenlased?

Vastus on lihtne. Elanike endi soovil. Iga lisamüra on häiriv – kõik on mõistetav. Kui puhuri operaator on loru ja laseb niisama lehti ühest krundi nurgast teise hunnikusse, kust need esimese tuulega jälle laiali lendavad, pole muidugi õige. Aga sama kehtib tegelikult ka rehitsemise kohta. Hullemal juhul suudab oskamatu operaator parklat puhastades «tulistada» autodele ka kivitäkked peale – see on täiesti lubamatu. Kuid lehepuhuriga on lood nagu iga riistapuuga – hävitustööd ei tee mitte elutu ese, vaid ikkagi inimene, kes seda käsitseb.

Lehepuhur pole laiskade inimeste tööriist, nagu seda ekslikult nimetatakse. Lehepuhur on kokkuhoidlike tellijate soovil kohale veetud masin, sest vaikse väliskoristuse eest ei olda nõus lisa maksma. Kas see on õigustatud, jäägu iga inimese enda otsustada. Küll aga pean vajalikult märkida, et lehepuhuri kasutegur võrreldes käsitööga on niiskete ilmade korral 3-5 kordne sõltuvalt sellest, millist pinnast ja millistes ilmaoludes puhastatakse. Kui paneme lauale pakkumise 100 eurot lehepuhuriga ja näiteks 350 eurot rehadega, siis pole raske oletada, kumba kasuks valitakse.

Kas koristusfirmad üldse ise tahavad lehepuhureid kasutada? Ametisaladus on, et ei taha. Ideaalis oleksid kõik meie kliendid sellised, kes tellivad muruniitmist kääridega, lehtede parklast üles korjamist pahtlilabidaga ja lumekoristust supikulbiga. Töötund maksab ikka sama palju, ainult et tunde saaks kliendile palju rohkem kirjutada ja seeläbi käivet ja pisikest kasumit mõnusalt suurendada. Lehepuhur on aparaat, mis võtab tegelikult koristusfirmadelt tööd ära, aga kuniks seadus lubab nende kasutamist, elanike rahaline surve on suur ning nende mitte kasutamisel jääksid ettevõtted tellimustest lihtsalt ilma, seniks lehepuhurid ka jäävad. Oluline aga on, et operaator oleks ilusti välja koolitatud ja teaks, mida ta selle masinaga peale hakkab, sest nagu enne juba öeldud – hävitab inimene, mitte masin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles