TIKSUV POMM ⟩ Imepisike asjandus, mida ei tohiks kunagi WC-potist alla lasta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Me teame, et kanalisatsiooni ei tohi visata kemikaale, toidujäänuseid, ravimeid ja muid tarbeid, mis vees ei lahustu. Ometigi kipuvad inimesed vett peale tõmbama ikka väga paljudele asjadele, sealhulgas hambaniidile.

Mikroskoopiliste mõõtmetega niit lendab paljudes majapidamistes prügikasti asemel WC-potti. Väike, kahjutuna näiv abimees toob palju asjatut tööd torumeestele, kes sellest tingitud ummistusi eemaldama peavad.

Hambaniidid on tehtud nailonist või teflonist ning mitte kumbki materjalidest ei lahustu vees, vahendab 943thedrive.ca. Niit jääb veega alla lastes tõenäoliselt mõne väikese takistuse taha kinni ja võib kehvade asjaolude kokkulangemisel pusasid moodustada. See kulmineerub peagi kas mõne veeavarii või kanalisatsioonisüsteemi ummistusega.

Veel asju, mida ei tohi WC-potti visata:

Taskurätikud

Pabertaskurätikud ja kõikvõimalikud ihu tarbeks mõeldud salvrätid tehakse hoopis teisest materjalist ja need ei lagune vees samamoodi nagu tualettpaber. Nii võivad ummistused kiiresti tekkida.

Kassiliiv

Liivased kassiheited võivad äravoolutorusse kinni jääda ja sedasi äravoolu blokeerida. Aja jooksul koguneb selle ümber tualettpaber ja moodustub suur kamakas, mis tualeti ummistab. 

Mähkmed

Mähkmed ei lahustu vees, vaid paisuvad ja tekitavad kanalisatsioonis paksu pahandust, vahendab aol.com.

Tampoonid ja hügieenisidemed

Mõlemad hügieenitarbed on loodud selleks, et niiskus endasse imada, kumbki neist ei lahustu vees.

Toidujäägid

Toidus sisalduv rasv tekitab torudesse raskesti läbitavaid troppe.

Plaastrid

Mistahes plaastrid tuleb samamoodi alati prügikasti visata. Plaastrid ei lahustu vees ja äravoolutorus on neist samuti pigem kahju kui kasu.

Vatitikud

Vatitikud ei lahustu vees, vaid lagunevad laiali vatikiududeks ja plastmasspulkadeks, millest võib moodustuda suur ummistav kogum. Nendest omakorda moodustub koos reovees leiduva rasvaga veel suurem ummistav kogum.

Juuksekarvad

Mis see üksik juuksekarv ikka teeb, leiavad paljud koduomanikud. Üks karv ei jää reeglina teiseta ning nõnda need ummistused tekivadki.

*Artikkel avaldus esmakordselt 28.11.2020

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles