Ühele päästerõngas, teisele risk: mida kujutab endast eraisikult järelmaksuga kinnisvara ostmine?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Kehtiva asjaõigusseaduse kohaselt peab kinnisasja omandamine või võõrandamine olema notariaalselt tõestatud, mis omakorda annab kindlust kinnisvaratehingu osapooltele.
Kehtiva asjaõigusseaduse kohaselt peab kinnisasja omandamine või võõrandamine olema notariaalselt tõestatud, mis omakorda annab kindlust kinnisvaratehingu osapooltele. Foto: Shutterstock

Keerulised ajad on toonud kaasa olukorra, kus üsna sageli tehakse kinnisvara müüjatele ettepanekuid järelmaksulepingu sõlmimiseks. Kas ja kellele selline taktika üldse päästerõngast pakub?

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing leiab, et eraisikult järelmaksuga kinnisvara ostmine on peaaegu murevaba, müümine seevastu riskantsem. «Sisuliselt on tegu pikaajalise laenusuhtega. Pank analüüsib laenusaajaid põhjalikult ja hajutab riskid paljude laenajate vahel; järelmaksuga müüja annab sisuliselt välja pikaajalise laenu, kus kõik panused ja riskid on ühel kaardil,» ütleb ta.

Seda sageli inimesele, kelle maksekäitumist on pangad mingil põhjusel liiga riskantseks pidanud. Müüja võtab enda kanda kõik riskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles