PANEELIKABLOGI ⟩ Kuidas oma lemmikkodu päriseks endale saada?

Susanna Päiv
Copy
Paneelikablogi autor Susanna Päiv.
Paneelikablogi autor Susanna Päiv. Foto: Erakogu

Susanna kirjutab paar korda kuus sellest, kuidas kulgeb korteriremont Eesti populaarseimas elamus, paneelikas. Seekordses osas hargneb lahti teekond pangast notari juurde.

Alustan sellest, et kindlasti on iga kodu ostmine mingil määral erinev, kuid enamasti pangast ja notarist siiski mööda ei pääse. Nii ka paneelika puhul. Mis teeb antud ostu aga eriliseks? Olen kahekümnendate keskel naine ja ostan korteri üksinda. Jah, see on freaking äge! Ja õnneks näen seda oma sõprusringkonnas järjest enam. Kuna viimastel nädalatel olen mitu korda sattunud olukorda, kus minult uuritakse, kuidas üldse korteri ostmine käib, siis selle juurde nüüd asungi.

Kodu leitud, mis edasi?

Kui oled oma unistustekodu leidnud, tasub kohe saata kirjad pankadesse ja küsida pakkumist. Nii lükkad asjad kiirelt käima ja koduomaniku staatus pole enam kaugel. Isiklikult soovitan tegelikult juba enne kodu otsimist pangaga ühendust võtta - näiteks SEB #notsponsored pakub veebiteel nõustamist, mis tähendab, et üle vaadatakse sinu sissetulekud ja tagavara ning arvutatakse välja sinu maksimaalne laenuvõimekus.Mind aitas see väga! Tegin oma laenunõustamise 2019. aasta augustikuus ja sain teada summa, mille piires võiksin oma hetke palga juures korterit vaadata.

Korteri plaan.
Korteri plaan. Foto: Erakogu

Lisaks tasub võimalikult ruttu leida endale sobiv hindaja, kes sinu tulevikukodu ära hindaks. Ilma hindamisaktita pangad sulle tavaliselt pakkumist ei tee. Seega, kui soovid võimalikult produktiivselt tegutseda, siis lepi hindajaga aeg kokku võimalikult ruttu. Arvesta, et tal läheb veel vähemalt kolm päeva, pärast korteris kohapeal käimist, et hindamisakt sulle saata. Väike lisatarkus on küsida hindajalt, kas tal on ka ehk sooduskood mõne panga jaoks. Nii saad tihti lepingutasu poole hinnaga või täitsa tasuta.

Mida teha, kui vajad pangalaenu?

Oma paneelikat käisin esimest korda vaatamas 3. veebruari 2020 ja koos vanematega uuesti 15. veebruaril, mil otsus lõpuks kindlaks sai. Seega pakkumiste küsimist alustasin kohe järgmisel päeval. Valikusse jäid SEB, Swedbank, LHV ja COOP pank. Esimeses raundis said välja praagitud koheselt LHV ja COOP, sest nende poolt pakutav intress võttis mul võrreldes teiste kahega kergelt öeldes hinge kinni. Lisaks ei olnud ma kummagi klient, mis võis rolli mängida ka kõrge intressi juures.

Swedbanki peahoone Tallinnas.
Swedbanki peahoone Tallinnas. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Teel laenu poole liikusin edasi SEB ja Swedbankiga. Ütlen kohe, et peaksid valmis olema kõik oma sissetulekud ja sokisahtlisse kogutud rahad ausalt letti laduma, sest just nii saad kõige parema pakkumise ja säästad ka enda aega. Arvesta, et pangad küsivad alati ka lisaküsimusi ja dokumente. Tavaline on, et pead neile esitama kas 6- või 12-kuu väljavõtte ka teistest pankadest, kus kontot omad. Lisaks võib juhtuda, et pead põhjendama, kust mingi raha sinu kontole laekunud on. Minul aitas heale laenu saamisele ka arvatavasti kaasa vaid aastaga kokku kogutud summa, mida Swedbankile kõnes mainisin. Just sellepärast toonitan, et ole aus ja mida rohkem oled ise suutnud raha kokku koguda (eriti kui oled teinud seda lühikese aja jooksul), seda positiivsem see pangale on.

Ausus, sihikindlus ja kindel eesmärk viivad tulemusteni.
Ausus, sihikindlus ja kindel eesmärk viivad tulemusteni. Foto: Erakogu

Kuigi mu kodupangaks oli SEB, siis kahjuks pidin nende pakkumisest loobuma, nende enda vähese huvi tõttu. Lisaks tegi Swedbank mulle neist parema pakkumise, mille otsustasin lõpuks vastu võtta. Esimese ja viimase pakkumise vahele jäi muidugi mõlema pangaga suhtlemine, et intress võimalikult väikeseks saada. Lõpetasin enda jaoks väga sobiva intressiga.

Viimased dokumendid

Kui pangaga oli kokkuleppe saavutatud jäi vaid paika panna notari aeg. Kuupäevaks sai valitud 14.aprill 2020. Enne seda tuli siis esmalt allkirjastada leping pangaga ja jääda lihtsalt ootama. Lisaks tutvusin juba etteruttavalt veidi erinevate kindlustusvõimalustega. Endale valisin välja Swedbankist laenukindlustuse, mis katab ära mu laenujäägi juhul, kui minuga peaks midagi juhtuma. Lisaks sellele ka laenumaksekindlustuse juhuks, kui peaksin töö kaotama ning kolmandaks kodukindlustuse, mis on nagunii kohustuslik sõlmida, mis katab ära kulud, kui õnnetusena peaks midagi minu korteriga juhtuma (või seal olevate asjadega).

Võtmed käes!
Võtmed käes! Foto: Erakogu

Ostu-müügi lepingu saime notarist ülevaatamiseks päev enne, et soovi korral veel vajalikud muudatused teha. Isiklikult oleks seda soovinud isegi varem, kuid õnneks saime paar väikest parandust ka päevaga sisse viidud. Soovitan seal tõesti üle vaadata kõik sõna sõnalt, sest meil oli näiteks kogemata korterinumber valesti pandud (niiöelda 25 asemel 35). Ja 14.aprilli 2020. aastal, keset koroonakriisi algust, sain mina oma esimese kodu omanikuks.

Susanna tegemistel saab silma peal hoida tema Instagramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles