Kuidas valida koduaeda sobivat kasvuhoonet?

Copy
E-poest kasvuhoonet tellides tuleb ettevaatlik olla. Foto on illustreeriv.
E-poest kasvuhoonet tellides tuleb ettevaatlik olla. Foto on illustreeriv. Foto: KAMILLA SELINA LEPIK/Sakala

Kui juba eelmisel aastal teatasid kasvuhoonete tootjad ja müüjad, et kasvuhoonete nõudlus tegi korraliku hüppe, siis tänavu võib huvi olla veelgi aktiivsem. Lihtsama kasvuhoone saab ise kokku panna, kui materjalid, töövahendid ja oskused on olemas. Kaubandusvõrgus pakutavatest lihtsamad ja väiksemad ei maksa samuti väga palju. Põgusa internetiotsingu tulemusel leiab näiteks alla 300 euro maksva 12 ruutmeetri suuruse ja neljamillimeetrise polükarbonaatkattega kasvuhoone.

Nagu igal muul ostul tasub ­läbi mõelda, mida oma raha eest tahate saada. Kasvuhoonetel kasutatakse erinevaid materjale. Osaühingu Horticom aiandustehnika projektijuht Mart Kangur soovitas alumiiniumkarkassi. „See on suhteliselt tugev ega roosteta. Raudraame on vaja töödelda rooste vastu ja värvida, seega mõne aja tagant uuesti hooldada. Kodune väike kasvuhoone võib ju puidustki olla, aga puit kipub aastatega kõdunema. Samuti võtab puit ära rohkem valgust, sest karkass on jämedam.” Osaühingu Hambruk juht Vassili Bazarov kinnitas aga, et nende valikust on kõige populaarsemad hoopis tsingitud ­terasraamiga kasvuhooned.

Peale karkassi saab valida kattematerjali. Kõige soodsam on mõistagi kile. „Kilemajad on väga traditsioonilised, kindlasti külmemad, aga odavamad. Kui väga vara alustada ei soovi, sobib kile väga hästi. Mõistlik on kasutada niiskuskihi ja tilkade tekkimist takistava ­anti-fog’iga töödeldud UV-kindlat EVA kilet, mis peab vastu ­ligi kümme aastat,” sõnas Kangur. Bazarov lisas, et tugevdatud kilet võib kasutada tööstuslikeski kasvuhoonetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles