6 vahvat nippi kodu munadepühade rüüsse sättimiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Kutsu lähedased, kellega hetkel kohtuda ei saa, pühapäeva hommikul virtuaalsele lihavõtte branšile.
Kutsu lähedased, kellega hetkel kohtuda ei saa, pühapäeva hommikul virtuaalsele lihavõtte branšile. Foto: Pexels / CC0 Licence

Distantsi hoidmine piirab võimalusi minna lihavõteteks külla või restorani, aga ei takista kodus pühade tähistamist, eriti oluline on see lastega peredes. Kuidas maitsekalt ja rõõmsalt kodu pühadeks kaunistada, annab soovitusi K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets.

Loo värviküllane lilleassortii

Kasuta eksperimentaalsete lillevaasidena laste vanu värvilisi kummikuid, lillepotte ja emailitud liivakasti mänguämbreid, täpilisi maitseainepurke või piimakannusid, toonitud pudeleid või klaaspurke ja täida need pajuokste, lumikellukeste, nartsisside või tulpidega. Isemoodi lilleanumad võid kinnitada väravale, rõdupiirdele, väravapostidele või asetada majaesisele trepile. Enda pere hea tuju, aga ka naabrite ja möödajalutajate naeratused on garanteeritud.

Ehi lihavõttepuu

Urbadega pajuoksi leiab praegu pea igalt poolt, aga lihtsalt vaasi panemise alternatiivina võib urvad okste küljes ära värvida, selleks sobivad laste kunstitunni akvarellid või guašid. Ehitud lihavõttepuu saab ka suurest harulisest oksast, mis on kaunistatud tühjaks puhutud värviliste munade ja erksate paeltega. Soovi korral võid puu eelnevalt spreivärviga meelepärasesse tooni võõbata. Lihavõttepuuna võid kasutada ka mõnd olemaseolevat toataime, näiteks loorberipuud või toakaske.

Valmista vahva lihavõtteseade

Rohelist on looduses veel vähe, aga metsast võib tuua sammalt ja esimesi sinililli, panna need kandikule või suurde vaasi ning paigutada nende sisse kas värvitud või värvimata keedumunad. Kui sammalt pole võtta, küll aga ilus lillekimp, siis täida kitsas ja madal vaas vee ja lilledega ning aseta see suurde avara vormiga klaasvaasi. Täida välimine vaas kas ühe- või mitmevärviliste keedumunadega, kasutada võib ka vutimune. 

Tee lastega lihavõtteküünlaid

Vala poolikutesse katkiste äärtega munakoorte sisse jõuludest üle jäänud küünlajuppide vaha ning pane sisse küünlataht. Täida selliste küünaldega tühi munarest, sekka võid panna ka mõned värvitud munad ja näpuotsaga rohelist sammalt või maitsetaimi.

Valmista ise munavärvid

Mune saab värvida ka olukorras, kus pole käepärast erinevaid värve ja spetsiaalseid munakaunistusi. Appi tulevad köögiviljad, maitsetaimed ja muu söödav, näiteks pressitud mahlast saab valmistada ise munavärvi, kui seda timmida toiduõli ja tuhksuhkruga. Parima rohelise tooni saab spinatist või lehtkapsast, kollase ja oranži sibulakoortest ning porgandist, sinise punaselt kapsalt ning roosa ja lilla punapeedilt või vaarikatelt. 

Kasuta munade värvimiseks tavapäratuid tehnikaid

Munade värvimiseks võib kasutada erinevaid tehnikaid, näiteks mässida taimelehed või -koored ümber muna, siduda niidiga kinni ning keeta. Keedetud muna võib värvi sisse kasta ka vispli abil – nii ei tee näppe värviseks. Kirjuma tulemuse saavutamiseks võib eelnevalt kleepida muna osaliselt üle maalriteibi ribadega, mida on pärast lihtne eemaldada. Põneva efekti andmiseks võib tilgutada munadele küünlavaha või kleepida pruunile munale mosaiigina valgeid kooretükke ja vastupidi. Munakaunistusi saab välja lõigata ka pabertapeedi või pakkepaberi ülejääkidest, tuleb lihtsalt fantaasia lendu lasta või internetist ideid otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles