TEE MÄRKMEID ⟩ Kevadise suurpuhastuse 22 olulist sammu

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Kui sa ei soovi topelttööd teha, siis võta aknapesu ette pigem siis, kui päike pilve taga on.
Kui sa ei soovi topelttööd teha, siis võta aknapesu ette pigem siis, kui päike pilve taga on. Foto: Pexels / CC0 Licence

Karantiiniperioodi ja tärkavat kevadet ära kasutades tasub ette võtta kodune suurpuhastus. K-rauta Tondi kaupluse juhata Eveli Uibomets jagab selleks 22 kasulikku nippi ja soovitust.

Aknad

Kas teadsid, et rokased aknad võivad kuni 40 protsenti vähem valgust läbi paista? Puhtad aknad lasevad valguse tuppa, mistõttu võiks neid vähemalt kaks korda aastas pesta.

  • Pese aknaid pilvise ja tuulevaikse ilmaga – see soosib sobiva tempoga kuivamist, ennetab triipe ja võimaldab töö tulemust selgemini hinnata.
  • Akende pesu on märksa tempokam kui selleks on õiged töövahendid – suur švamm, kummiservaga aknakuivataja ja pehme mikrokiust lapp. Kui aken on suur või asetseb ebamugava nurga all, on abiks reguleeritav teleskoopvars. Erinevalt eksiarvamusest paber ja ajaleht kuivatamiseks ei sobi. Paber jätab klaasile nähtavad ebemed, ajalehepaber annab lisaks ka värvi ja teeb akna kirjuks.
  • Ära alusta akende pesemist klaasist, vaid raamidest, kasuta selleks nõudepesu-, mitte aknapesuvahendit.
  • Akende pesu alusta välisest pinnast. Määrdunud välispinnad pese esmalt vähese nõudepesuvahendiga. Seejärel käi aken üle spetsiaalse aknapesuvahendi või äädikalahusega, aga kasuta vahendit vähe, et klaas ei hakkaks pärast kuivamist päikese käes värviliselt helkima.
  • Klaasipesul liigu suunaga ülevalt alla. Kummiservaga aknakuivatajat kasutades tee klaasile kaheksaid – nii ei jää aknale märgatavaid pikitriipe. Kui välispinnad on pestud, pese aknad toa poolelt. Kõige viimaseks tööks jäta aknalaudade pesu.

Köök

Köök on suurpuhastuse prioriteet number üks, kuna tegu on ühe tihedaima liiklusega toaga sinu majapidamises. 

  • Köögi seinad, töötasapinnad ja mööbli saab pritsmetest puhtaks nõudepesuvahendiga. Ka köögikapipealsed muutuvad ajapikku rasva ja tolmu seguseks, sedagi mustust on kõige lihtsam eemaldada nõudepesuvahendi ja švammiga.
  • Köögikubu kogub rasva ja mustust, see tuleb lahti võtta ja puhastada söögisooda ja nõudepesuvahendiga.
  • Praeahju puhastamine on tõhusaim aurupuhastajaga, aga leidub ka spetsiaalseid ahjupuhastamise vahendeid, efektiivne on ka sooda.
  • Veekeetjale saab teha katlakivieemaldust söögisooda või sidrunhappega. Liiga kanget lahust ei tasu teha, see võib keetjat kahjustada. Kolmest supilusikatäiest äädikast või sidrunhappest ühe liitri vee kohta piisab. Katlakivi tekkimise ennetamiseks võiks vee pärast iga keetmist kannust välja valada.
  • Isegi kui puhastad külmkappi regulaarselt, võiks suurpuhastuse käigus riiulid lahja äädikalahusega üle käia.

Vannituba

Vannitoa süvapuhastus ei ole oluline ainuüksi hügieeni, aga ka särava üldilme tõttu. Lisaks säilib vannitoa sisustus kauem, kui selle eest hoolt kanda.

  • Keraamilise plaadiga pinnad saab pritsmetest puhtaks spetsiaalselt selleks mõeldud kodukeemia või nõrga söögiäädika lahusega.
  • Segisti- ja dušiotsiku puhastamiseks mässi selle ümber äädikalahusesse kastetud froteerätik, lase pool tundi mõjuda, seejärel loputa.
  • Määrdunud vuugivahed saab kõige tõhusamalt puhtaks söögisooda ja äädikalahuse seguga. Võid selle vuugile kanda vana hambaharjaga, lasta mõned minutid mõjuda ja loputada seejärel puhtaks. Kontrolli ka silikoonitud pindu – kui seal leidub hallitust, siis sellest enam muud moodi lahti ei saa, kui silikoon välja lõigata ja uus paigaldada.
  • Võta lahti äravoolukohad ja eemalda sinna kogunenud juuksekarvad ja muu mustus, pese kõik detailid põhjalikult, desinfitseeri. Vajadusel kasuta ummistuste ennetamiseks torupuhastusvahendit.

Põrandad

Põrandate süvapuhastus on küll aeganõudev, ent stressi maandav tegevus. Selleks, et põrand kaua kaunina säiliks on oluline teada, millega ja kuidas seda puhastada.

  • Isegi kui põrandaid regulaarselt pesta, vajavad need paar korda aastas tõhusamat puhastust, aga igal materjalil on selleks puhuks oma head ja vead ehk tasub eelnevalt kodutööd teha. Näiteks puitpõrandal ei tohi kasutada universaalset pesuvahendit, vaid on olemas spetsiaalsed vahendid nii õlitatud, vahatatud kui lakitud põrandate jaoks. Keraamiline plaat, PVC ja laminaat on vähem pirtsakad, neid võib puhastada kas auruga või kasutada tugevamaid puhastusvahendeid vastavalt nende kasutusjuhendile. Ära unusta sama ka liistude puhul!

Vaibad ja kodutekstiil

Kodutekstiilide puhastamine on füüsiliselt raske töö, mis võib mõnikord ka teist kätepaari appi vajada.  

  • Vaipu klopi õues, seejärel käi need kergelt niiske mikrokiudlapiga üle. Kaltsuvaibad pese pesumasinas õrna pesu programmiga.
  • Pese diivani- ja padjakatted, pleedid ja päevatekid isegi kui need pole pealtnäha mustad ega plekilised. Mööbli- ja padjakatted pane tagasi niiskelt, nii väldid nende kokkutõmbumist kuivamise käigus. Kui diivanikatet eemaldada ei saa, puhasta see tolmuimeja tekstiiliotsikuga. Lisanipina võid kinnitada kanga värvi värskendamiseks otsiku ümber soolalahusega niisutatud marli või katta soolalahuses niisutatud linaga kogu diivani ja seejärel kloppida. Ka aurutolmuimejast on abi, aga eelnevalt veendu, et diivanikate kannatab veega puhastamist.
  • Ära klopi voodimadratsit õues, tänapäevastele vedrumadratsitele see ei sobi. Puhasta madrats mõlemalt poolt tolmuimejaga ning pööra madratsit voodis iga paari kuu tagant. Plekieemaldamiseks vali minimaalse kloorisisaldusega vahend, vett ära madratsile lase.
  • Tekid ja padjad vii õue, klopi läbi ja vajadusel pese masinas. Kui padi on kaotanud oma vormi, vaheta see välja.
  • Pese või puhasta kardinad vastavalt juhendile, seejärel võid need märjana üles tagasi riputada, et vältida triikimise vaeva. Riidest rulood klopi õrnalt, ribakardinad puhasta esmalt tolmuimeja peenikese otsikuga ja seejärel pese niiske lapiga.

Panipaigad ja kapid

Aja süda külmaks ning leia piisavalt aega, et kapi korrastamisega tegeleda. Vastasel juhul teed seda tükikaupa ning kõik vajalik ei pruugigi välja saada.

  • Loobu riietest, mida pole aastaid kandnud. Kui oled riidekapi sisu hõredamaks saanud, on seda tunduvalt lihtsam korrastada. Lähene süsteemselt, näiteks pane kokku kas kõik sama liiki riideesemed (T-särgid, lühikesed püksid, kampsunid) või komplekteeri riided selle järgi, mis üksteisega kokku sobivad.
  • Sahtleid ja kappe koristades võta kasutusse väikesed karbid ja keskmise suurusega kastid, mis aitavad esemeid sorteerida ja ennetada uue segaduse teket. Kappides kasuta võimalusel läbipaistvast plastikust kinniseid kaste või läbipaistvaid riidekotte, nii ei kogu asjad tolmu, aga omad ülevaadet, mis ja kus täpselt on. Kui kastid on läbipaistmatud, märgi kleebisega juurde info, mis kastis on.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles