MEELESPEA ⟩ Kuidas rääkida kaasa uusarenduse sisedisainis?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui vanasse hoonesse kodu luues on võimalik oma maitse järgi toimetada vaid remonti tehes, siis uusarendusse kodu ostes saab hea planeerimise korral kaasa rääkida nii siseviimistluse kui ka -disainis ning kolida vastvalminud pinnale nii, et täiendavaid muudatusi polegi vaja teha. Mida ja millal uusarendusse kodu luues arvestada?

Kaamos Kinnisvara sisekujundaja Aljona Radomski sõnas, et koduostu planeerides peaks ostja esmalt vastama küsimustele, mis talle kodu juures on kõige olulisemad: kas asukoht, planeering, hinnaklass?

Radomski sõnul mõjutab just piirkond nii maja välis- kui sisearhitektuuri ning sisekujunduslahendused kesk- ja äärelinna arendustes erinevad.

«Äärelinna rohelust ja vaikust eelistavad peamiselt lastega pered ja nende siseviimistluse valikutes domineerivad enamasti traditsioonilised skandinaavialikud värvikombinatsioonid ja praktilised, vastupidavad materjalid. Kesklinna korterites võib aga tihti kohata julgemaid lahendusi nii värvi kui ka materjalide valiku poolest,» tõi sisekujundaja esile.

Stressivaba elukeskkond

Viimase aasta jooksul on tema sõnul olukord mõjutanud ka kodusisustuse maailma. Inimesed veedavad varasemast enam aega kodus ja pööravad aina suuremat tähelepanu ümbritsevale interjöörile. Viimase aja trendides peegeldub inimeste soov stressivaba keskkonna vastu, igatsus reisimise ja seikluse järele.

«Esile tulevad hygge, japandi, boho ja wabi-sabi stiilid, mille üldiseks jooneks võib nimetada vajadust inimese heaolule, mida soodustavad looduslikud materjalid ja helged rahulikud värvilahendused, sekka põnevad aktsendid,» kirjeldas Radomski.

Uusarendusse kodu valides saab ostja varakult broneerides kaasa rääkida ka sisekujunduspakettide valimisel ehk valida välja endale meelepärasema viimistluse – seinavärvid, põrandakatte lahenduse materjalid või ka vannitoa plaadid.

«Hea kui valiku tegemisel tekiks inimesel juba tulevase interjööri osas umbkaudne kontseptsioon, kas lähtuvalt olemasolevatest mööbliesemetest või lihtsalt meelepärasest interjööri stiilist. Kui lähtepunkt on olemas, siis on siseviimistluse valiku tegemine kerge ja meeldiv,» lausus Radomski.

Lisaks visuaalsele väljanägemisele tasub arendajalt uurida ka materjalide tehnilisi andmeid ja hoolduse spetsiifikat, näiteks kuidas puhastada spoonparketti, et selle ilu kestaks aastaid või kuidas õigesti plaadivuuke puhastada ja hooldada jne.

Radomski rõhutas, et üldjuhul pakuvad arendajad uusarenduse kodudesse välja 3-5 terviklikku detailselt läbi mõeldud kontseptsiooniga siseviimistluse paketti, mis on omavahel kenasti seotud ja mida saab vajadusel ka omavahel kombineerida. «Selle tulemusel saadakse uued harmoonilised materjalide kooslused, mis toovad esile kliendi individuaalsust.»

Vastutustunne ja ooduslähedased lahendused

Lisaks siseviimistlusele mängib kodu juures olulist rolli ka köök, mis on kodu kõige funktsionaalsem tsoon. Selle planeerimisel tuleks tähelepanu pöörata tehnika ja köögimaterjalide kvaliteedile.

«Peidetud tehnika – nagu nõudepesumasin ja külmik – peab olema sobiva mahutavusega, nähtava tehnika puhul peab kindlasti peale funktsionaalsuse arvestama valitud köögimööbli materjalidega ja furnituuriga visuaalselt kokkusobivusega. «Õnneks on tänapäeval tehnika disain hästi arenenud ning peale roostevaba terase ja musta klaasi koosluse saab leida palju muid materjalide ja värvide kombinatsioone, mis omavahel kokku sobivad,» ütles Radomski. Hea oleks, kui köögimööbli materjalid oleksid niiskuskindlad, vastupidavad auru ja kuumuse mõjule ning kergesti puhastatavad.

Sisekujundaja tõi veel esile, et kuna aina enam hinnatakse kodulahenduste valimisel looduslähedust, siis on ka arendajad keskendunud vastutustundlike ressursside kasutamisele. Ostja saab iga aastaga teadlikumaks ja see ergutab arendajaid jälgima trende, olema innovatiivne ning pakkuma parimaid tooteid, et uusarendusse kodu ostes vastata rohkem tarbijate vajadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles