LUGEJA KÜSIB ⟩ Millised taimed sobivad tuulisel rõdul kasvatamiseks?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

«Olen viimaks õnnelik rõduomanik ning kavatsen luua kauni rohelise ja tulukestega ilustatud oaasi. Kuid olen märganud, et mu rõdu on suhteliselt tuuline. Kas oskate nõu anda, millised oleksid taimed, mis sobivad tuulisele rõdule istutamiseks (lõunapoolne rõdu, seega ka piisavalt valgusküllane!) ning seal ka õnnelikult ellu jäävad?» küsib lugeja.

Vastab Eesti Maaülikooli iluaianduse ja puuviljanduse dotsent Leila Mainla:

Kuna ma ei tea teie rõdust mingit muud taustainfot peale päikese ja tuule, siis on küsimusele raske vastata. Samuti ei tea ma kas tahate soovitusi püsikute või suvelillede osas. Tuulele peavad alati paremini vastu madala ja laiuva kasvukujuga taimed. Kõrgemaid taimi vaadates peavad need olema tugeva (õisiku)varrega ja tuules mitte kergesti murduma.

Suvelilledest sobivad näiteks peiulilled (madal ja ahtalehine), alatiõitsev begoonia, sanvitaalia, kivikilbik, käokuld, vilt-ristirohi, võõrasemad, karvane päevakübar, kard-hõbepael jne. Valik on tegelikult võrdlemisi lai. Ei sobi kindlasti puispetuunia (peened kergesti murduvad võrsed, tean omast kogemusest, mul ka tuuline), suureõieline ripp-petuunia (nii ja naa, mõni aasta õnnestub, mõni mitte), rippuv roosbegoonia (tuul sasib õied küljest), daalia (ka madalad sordid suht rabedad, rasked õied võivad murduda), gladioolid (kui, siis ainult koos õisiku toestusega).

Püsikutest on ilusad kõik kõrrelised, eriti juus-stepirohi. Valida siis päikest armastavate liikide seast nt. erinevad aruheinad, kastikud, ripshelmikas, siidpöörised jne. Samuti sobivad tuulisele alale päevaliiliad, floksid, madalad astrid (alpi, amell, madal), salveid, priimulad, heleeniumid (madalamad kuni 1 meetri kanti). Püsikute puhul on ka valik lai ja peab arvestama kõrguste ja valgustingimustega. Paremad ja kindlam valik on kuni meetrikõrgused taimed. Helmikpöörised võib keskpäevane varakevadine päike ära kõrvetada. Hostad saavad täispäikeses hakkama kui neid kasta, sest armastavad niiskemat pinnast. Tuulisele alale ei sobi näiteks kõrged käokingad. Kõrgekasvulised kõrrelised on jällegi OK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles