ETTEVAATUST ⟩ Kevad toob maapõuest välja hulgaliselt lõhkekehi

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Lõhkekehad võivad olla erineva suuruse ja kujuga.
Lõhkekehad võivad olla erineva suuruse ja kujuga. Foto: LIIS TREIMANN /Postimees Grupp

Igal aastal suureneb koos lume sulamisega ka lõhkekehadega seotud väljakutsete arv häirekeskusesse.

Eestimaa peidab endas veel suures koguses plahvatusohtlikku materjali. Lisaks maapõuele on leitud ka majapidamiste koristamise käigus ohtlikku lõhkematerjali, mis on jõudnud tänu leidjate õigele käitumisele demineerijateni.

Kokku on sellel aastal Lääne regioonist leitud 277 lõhkekeha või selle osa. Peale selle on leitud 42 eset, mis on sarnanenud lõhkekehaga, kuid mis lähemal uurimisel ei osutunud ohtlikuks. 

Häirekeskusesse tehtud kutsetele reageerimise kõrval teeb Lääne-Eesti pommigrupp plaanilisi töid. Aprilli ja maikuu jooksul otsivad ja hävitavad demineerimismeeskonnad võimalikult palju plahvatusohtlikku materjali. Plaaniliste tööde käigus keskendutakse põhiliselt Saaremaal Sõrve piirkonnale, kus sõja ajal toimusid suured lahingud. Lisaks sellele leitakse lõhkematerjale ka hoonete ehituse ja renoveerimise käigus ning põllutöödel.

Lõhkekeha leidmisel ei tohi seda puudutada ega kuhugi viia, märgista leid ja teavita hädaabinumbril 112. Anna teada täpne asukoht ning leiu kohta nii palju infot kui võimalik.

Leiu märgistamiseks on eri viise. Üks võimalus on seda teha nutitelefoni abil – tänapäeva nutitelefonid võimaldavad võtta GPS-koordinaate ja teha distantsilt pilti, et edastada need häirekeskusele.

Lõhkekehale tulevad esimesel võimalusel järele demineerijad, kes toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks või vajadusel tegutsevad sellega kohapeal. Võimalusel tuleks demineerijad ka ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles