EKSPERT ⟩ Airbnb korteri omanike seis on väga soodsaks pööranud

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Turistid vanalinnas ei täida mitte ainult hotelle, vaid ka rendikortereid.
Turistid vanalinnas ei täida mitte ainult hotelle, vaid ka rendikortereid. Foto: Shutterstock

1Partner Kinnisvara konsultandi Helen Šanki sõnul on koroonakriisis pihta saanud turismisektoris tegutsevate Airbnb korterite omanike seis soodsaks muutunud, sest paljud eluasemed on antud kas pikaajaliselt üürile või on tänu kinnisvarabuumile võimalik neile kiirelt ja hea hinnaga ostja leida.

Helen Šanki kinnitusel on erinevalt hotellisektorist Tallinna Airbnb korterite omanikel tekkinud mitu head valikut, mida oma varaga teha. «Kui aasta tagasi tuli Airbnb sektorist palju kortereid korraga üüriturule, siis praeguseks on suur osa pikaajalise üürniku leidnud või saab varast lihtsa vaevaga lahti,» ütleb Šank. Ta lisab, et praegu müüakse kortereid kuude ja nädalate asemel päevadega ja seda isegi vanalinnas, kus likviidsus on viimasel kümnendil pigem langenud.

Üldiselt on erinevalt kinnisvara müügiturust üürikorterite liikumine praegu pigem rahulik ning hinnad soodsad. Šanki hinnangul ei saa üürileandjad sel hooajal kuutasu tõsta.

«Praegu on üüriturul kõige rohkem vakantsi ja ka hinnalangust tunda näiteks üliõpilastele suunatud ühetoaliste korterite seas. Näiteks kaks aastat tagasi 350-eurose kuuüüriga korteri võib praegu saada 250–300 euroga, sest õpilased elavad rohkem kodus. Ühetoaliste korteritega konkureerivad ka väiksemad hotellid, mis annavad tubasid kuukaupa koos hommikusöögiga välja,» märgib Šank.

Pikas plaanis peaksid üürihinnad Tallinnas tõusma, sest kallinevad müügihinnad sunnivad inimesi rohkem üürima ning tõuseb ka omanike ootus kuutasule. Samuti tuleb arvestada, et Tallinna elanike arv kasvab stabiilselt 5000 inimese võrra aastas ning paljud tallinlased ostmiseks laenu ei saa või muutub laenamine tulevikus paratamatult kallimaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles