UURING ⟩ Just nii kaua aega läheb Eesti peredel kodulaenu sissemakse kogumiseks

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Pea pooltel peredel kulub kodulaenu sissemakse kogumiseks kuni kuus aastat.
Pea pooltel peredel kulub kodulaenu sissemakse kogumiseks kuni kuus aastat. Foto: Shutterstock

Luminori Balti riikides korraldatud uuringu järgi kavatsevad ligi pool Eesti lastega peredest osta uue eluaseme pangalaenu abil. Pea sama paljudel kulub omafinantseeringu kogumiseks kuni kuus aastat.

Vastused küsimusele eluaseme ostu rahastamise plaanide kohta näitasid, et Balti riikide lastega perede seas on suundumused sarnased. Natuke rohkem kui kümnendik ehk 12 protsenti Eesti peredest kavatsevad osta kodu oma raha eest ja pangalaenu võtmata, mis on Balti riikide madalaim näitaja. Lätis on see näitaja 18 protsenti, mis on ühtlasi ka Baltikumi kõrgeim.

Keskmiselt 46 protsenti Balti riikide peredest võtaksid uue kodu ostuks pangalaenu, kuid 40 protsenti polnud ostu rahastamisega seoses otsust teinud. Luminori andmete järgi on Eesti lastega perede soovitud eluaseme keskmine hind umbes 115 000 eurot.

Uuring näitas, et suur osa peredest ei tea nendele kättesaadava laenusumma ega vajaliku sissemakse suurust. Eestis on selliste perede osakaal uuringu järgi 42 protsenti, kuid Lätis lausa 59 protsenti ja Leedus 35 protsenti. Teisalt on neid peresid, kes seda kindlasti teavad, Eestis 22 protsenti, Lätis 17 protsenti ja Leedus 29 protsenti.

Lisaks selgus uuringust, et kodu ostmiseks vajalik sissemakse on või võib olla kättesaadav vaid 13 protsendile Eesti peredest. Enamiku perede sõnul võib neil kodulaenu sissemakse kogumiseks kuluda kuni kuus aastat – nii vastas lausa 46 protsenti peredest. 28 protsendil peredest kuluks sissemakse kogumiseks 1–3 aastat ja 18 protsendil peredest 4–6 aastat. Seevastu 11 protsenti leiab, et neil kuluks selleks ilmselt üle seitsme aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles