Valitsus toetas kodulaenu intresside maksuvabastuse kaotamist

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Majad
Majad Foto: Shutterstock

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt kaotatakse eluasemelaenu intresside maksuvabastus, vahendab kinnisvaraportaal City24.

Intresse pole enam võimalik maksustatavast tulust maha arvata 2023. aastast esitatavates deklaratsioonides 2022. aasta kohta, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eluasemelaenu intresside mahaarvamise õigus kaotatakse, kuna see ei täida enam oma eesmärki vähendada kõrgete laenuintresside mõju kodulaenude lihtsamaks saamiseks ja maksuvabastused saavad kasu eelkõige suuremate tuludega leibkonnad. Muudatust on soovitanud Eestile ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD).

Eelnõuga ei muudeta üldist maksustatavast tulust mahaarvamise piirmäära ja selleks jääb 1200 eurot. Maksumaksjal on võimalus varasema eluasemelaenu intressi mahaarvamise ulatuses maha arvata näiteks koolituskulusid ja tehtud annetusi, kui need mahaarvamised jäid seni piirmäära tõttu kasutamata. Kuna eluasemelaenu intressi mahaarvamine on piiratud 300 euroga, on muudatuse maksimaalne mõju maksumaksjale 60 eurot aastas.

Muudatuse mõju riigieelarvele on 6 miljonit eurot aastatel 2023 ja 2024 ning 6,2 miljonit eurot aastal 2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles